Foto: Jonas Fransson

Das ich

Genre: Electro Industrial

I slutet av 1980-talet skickade Bruno Kramm och Stefan Ackermann, då unga New Wave-musiker, sina första religionskritiserande demotapor. De kunde inte ens föreställa sig att denna specifika utgåva snart skulle definiera en helt ny musikgenre, "Neue Deutsche Todeskunst" ( "Ny tysk dödskonst"). Låtar som "Gottes Tod" och "Des Satans neue Kleider" blev välkända hymner inom den svarta scenen i det nya nyförenade Tyskland. Sedan deras tidiga verk "Satanische Verse" och albumet "Die Propheten" har Das Ich kombinerat drama med musik, expressionism med klassiker och elektronik med gotiska med den intensivitet som fortfarande inte är vanligt i musikscenen. De passerade gränserna och inspirerade många band och uttrycksformer med sin nya konst.

Med deras gränsöverskridande, kontroversiella och intensiva live-show har Das Ich utvecklat ett starkt och mycket unikt rykte som fortfarande, över 25 år efter utgivandet av "Gottes Tod", inte kan jämföras med något annat band.

Efter en mycket allvarlig sjukdom av sångaren Stefan Ackermann och den politiska flykten av kompositören Bruno Kramm återvänder Das Ich nu starkare än någonsin med en ny line-up och arbetar med att snart släppas ett nytt album.